Programma 1: Bestuur

Onze inzet

Onze inzet

Resultaten 2020

Onze aanpak tijdens de coronacrisis

In 2020 kregen we te maken met de maatregelen als gevolg van de coronacrisis. Op allerlei niveaus hebben we maatregelen getroffen en procedures aangepast om inwoners, instellingen en ondernemers te steunen. Dit deden wij aan de hand van het moreel kompas. Het moreel kompas hebben we gedurende het jaar afhankelijk van de situatie bijgesteld. De laatste versie van eind 2020 luidt als volgt:

  • Wij volgen de landelijke lijnen van het kabinet en het RIVM.
  • Wij gebruiken ons gezond verstand en stimuleren iedereen om eigen verantwoordelijkheid te nemen.
  • Wij hebben oog voor kwetsbare groepen.
  • Onze maatregelen zijn gericht op het beperken van maatschappelijke onrust.
  • Om het aantal besmettingen omlaag te krijgen, handhaven wij strak.
  • Wij communiceren helder en transparant.

Het moreel kompas bood ons de uitgangspunten op basis waarvan wij snel de besluiten konden nemen die nodig waren.
De coronacrisis heeft in 2020 grote impact gehad op onze samenleving. In de verschillende programma’s komen we hierop terug.
Als organisatie raakten we - gedurende het jaar - steeds beter ingespeeld op de nieuwe situatie. Waar mogelijk hebben mensen thuis gewerkt en werden vergaderingen digitaal georganiseerd. In 2020 werd het ook voor iedereen mogelijk om raads- en forumvergaderingen via livestreaming te kunnen volgen.

Samen met inwoners, organisaties en ondernemers werken aan leefbare wijken

Wijkregisseurs werkten als aanjagers en zorgden voor verbinding. Zij stimuleerden collega’s om integraal en volgens de Samenspraakwijzer te werken.
Het team Wijkregie was betrokken bij veel onderwerpen zoals energie en klimaat, Mpower, Zutphenfonds, rolontwikkeling van sociaal makelaars, beheer openbare ruimte en de Omgevingswet. Daarnaast hebben zij ook meegewerkt in het proces van de aanpassing van de kruising Industrieweg- Deventerweg-van der Capellenlaan en bij het proces rond de inbreidingslocatie Melatensteeg/Halvemaanstraat. Wijkregie vroeg hierbij de aandacht voor het bereiken van een brede groep in de samenleving.

  • Er is bijgedragen aan het programma  “Anders samenwerken” en het programma Waterkwartier uit Krachtig Zutphen.
  • Vanwege de coronacrisis was de fysieke aanwezigheid in de wijk beperkt, wat het lastiger maakte om inwoners (in groepen) te bereiken. In het samenspel tussen projectleiders, communicatie en wijkregisseurs is in 2020 ervaring opgebouwd met alternatieve vormen van communicatie en participatie, zoals bijvoorbeeld het organiseren van online inloopbijeenkomsten. Daarnaast is voorbereidend werk gedaan voor het gebruik van het online participatie platform “ Open Stad”.
  • Door de beperkende maatregelen, worstelden bewonersinitiatieven soms met de voortgang van hun activiteiten. Hierdoor zijn ook nieuwe verbindingen en initiatieven ontstaan, zoals de ‘Diensten Noordveen’, met o.a. een boodschappendienst met inzet van meer dan 90 vrijwilligers.

Zutphenfonds

In 2020 hebben we besloten om gedurende 4 jaar subsidie te verlenen aan stichting De Zutphense Uitdaging. Deze subsidie komt uit het Zutphenfonds en is bedoeld om initiatieven uit de samenleving te steunen. Deze initiatieven kunnen gaan over leefbaarheid, zorg, sport, cultuur en onderwijs. De Zutphense Uitdaging is in 2020 gestart met vijf pilot projecten. Daarnaast heeft de stichting in 2020 nieuwe partners (met mogelijkheid tot cofinanciering) en vrijwilligers aan zich kunnen binden.

Dienstverlening aan ondernemers en inwoners

We zijn doorgegaan met het stimuleren van het digitaal aanvragen van producten en diensten. Ons uitgangspunt is: digitaal waar het kan en persoonlijk waar het moet.
Door de coronacrisis hebben we onder andere ingezet op het sneller doorontwikkelen van burgerzakenproducten. We hebben daarbij wel rekening gehouden met mensen die niet zo digitaal vaardig zijn. Waar nodig hebben we hen geholpen met ondersteuning bij digitale aanvragen in de hal of via telefonisch contact.

Een hoofdrol voor communicatie

De coronacrisis vroeg in 2020 een enorme inzet van het communicatieteam. Naast het reguliere werk, stond een groot deel van de taken in het teken van crisiscommunicatie en deelname aan  Gemeentelijk Beleidsteam en het crisisteam.

  • Geleverde informatie over het virus, over de maatregelen en de effecten voor het (openbare) leven.
  • Bijdrage aan de beperking van de schade voor de volksgezondheid en de economie. Onder andere via dagelijkse vergaderingen verzamelden de communicatieadviseurs de signalen van wat er in de samenleving speelde en leefde. En vertaalden zij dit in adviezen voor het college, directie en teamleiders.
  • Er is extra aandacht gegeven aan interne communicatie omdat veel medewerkers thuis werkten.

Naast de crisiscommunicaties is ingezet op:

  • de lancering van de geheel vernieuwde website van de gemeente Zutphen;
  • extra communicatie op dossiers, zoals de Regionale Energie Strategie (RES) en de Omgevingswet.

Samenwerken in de Cleantech Regio

In de regio werken we samen met de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Heerde, Lochem, Voorst op basis van de gemeenschappelijke regeling (GR) Stedendriehoek.  In het Dagelijks Bestuur van deze GR vervullen wij de rol van vice-voorzitter en zijn we - sinds medio 2020 -  verantwoordelijk voor de regionale kernportefeuille Wonen.

  • Een gesloten Regiodeal met het Rijk. Via deze deal heeft het Rijk € 7,5 miljoen beschikbaar gesteld voor de Cleantech Regio. De subsidie is bestemd voor investeringen die bijdragen aan een meer economisch weerbare regio met behoud van de groene omgeving. De Regiodeal gaat uit van cofinanciering door provincies en gemeenten en eindigt op 31 december 2024. De uitvoering van de Regiodeal is belegd bij de Stichting Strategische Board. Er is een uitvoeringsprogramma met projecten die zijn ingediend door bedrijven, onderwijsorganisaties en gemeenten uit de regio. In de Regiodeal neemt Zutphen deel aan de volgende programma’s en projecten:
    • Het regionale programma Toekomstbestendige bedrijventerreinen
    • Het regionale Scholingsfonds
    • De Techniekfabriek
    • Pilot Wijkgericht werken aan talentontwikkeling in het Waterkwartier
    • Het regionale project Agro Innovatiecoöperatie
  • Een aangescherpte koers:
    • de 8 gemeenten vormen samen een daily urban system ; het is een functionele regio rondom de steden Apeldoorn, Deventer en Zutphen waarin dagelijks de belangrijkste woon- en werkverplaatsingen plaatsvinden. De gemeenten voelen zich verantwoordelijk voor het onderhouden én versterken van het regionale systeem en werken samen aan een gezonde en duurzame leef- en werkomgeving.
    • Als leidende principes bij de intergemeentelijke samenwerking heeft het Dagelijks Bestuur uitgesproken dat de samenwerking bij moet dragen aan:
      • de schoonheid en kwaliteit van het landschap;
      • de vitaliteit van steden, dorpen en buitengebied;
      • de triple helix samenwerking (tussen onderwijs, ondernemers en overheid) op het gebied van een vitale en toekomstbestendige arbeidsmarkt en een circulaire en energieneutrale economie;
      • het versterken van interregionale samenwerking.
    • Het Dagelijks Bestuur heeft de volgende kernportefeuilles benoemd: wonen, economie, bereikbaarheid en regionale energiestrategie (RES).
  • Een geactualiseerde Regionale Woonagenda.
  • Een geactualiseerd Programma Werklocaties en het plan “Cleantech Regio bedrijventerreinen: klaar voor de toekomst” .
  • Er is lobby gevoerd, onder andere voor het programma Slimme en schone mobiliteit en bereikbaarheid.
  • Er is gewerkt aan de routes ‘vlot en veilig fietsen’ waaronder de fietsroute tussen Zutphen en Deventer.
  • De concept RES is in het najaar van 2020 ingediend bij het nationaal programma RES.
  • Er is gestart met de ontwikkeling van een integrale gebiedsanalyse en er is gewerkt aan een regionale aanpak stikstof.
  • Er is – samen met de Strategische Board - gestart met de ontwikkeling van nieuw Regionaal Perspectief 2030. Op basis hiervan zal de agenda Cleantech Regio in 2021 worden aangepast.

Samenwerking provincie Gelderland

We hebben in 2020 contact gehad met de provincie over de impact van de coronacrisis en hoe we hier gezamenlijk in kunnen optrekken, met name voor wat betreft de binnenstad en culturele sector.
De provincie heeft een aantal subsidieregelingen opgesteld waar wij aanvragen voor hebben ingediend. Ook hebben we op een aantal dossiers samenwerking met de provincie gezocht. Hieruit is zowel expertise, netwerk en financiering uitgekomen. Ook de samenwerking met Doetinchem, Harderwijk en Tiel is versterkt qua uitwisseling van kennis en expertise, en gezamenlijke lobby.

Deze pagina is gebouwd op 06/28/2021 09:41:32 met de export van 06/28/2021 09:29:21