Programma 5: Aantrekkelijke stad, met een sterke economie

Onze inzet

Onze inzet

Resultaten 2020

Effecten corona

De coronacrisis is een crisis met macro economische gevolgen. Tijdens de eerste lockdown hebben een groot aantal sectoren hun deuren moeten sluiten. De maatregelen ter bestrijding van het virus leiden in de meeste sectoren tot een verlies van productie en werkgelegenheid. Horeca, cultuur, sport & recreatie, gezondheidszorg en overige (zakelijke) dienstverlening worden het meest geraakt. Tijdens de zomerperiode zijn de maatregelen versoepeld en onder ander de horeca- en toeristische sector hebben een goede zomer gehad. Echter, sinds oktober 2020 is een tweede lockdown van kracht.
De impact op de economie is groot. Door de inzet van een steunpakket zet de landelijke overheid in op het behoud van liquiditeit en banen. Onze gemeentelijke inzet is, door het uitstellen van betaling van lokale belastingen, leges en huur, en het deels niet innen van de precario voor terrassen, gericht op het behoud van liquiditeit en werkgelegenheid bij onze ondernemers.
Onze binnenstad en de cultuursector zijn hard geraakt door de maatregelen. Naast het behoud van liquiditeit bij ondernemers zetten we samen met partners in op herstel. Zo boden we de horeca afgelopen zomer letterlijk de ruimte om te ondernemen door ruime terrassen mogelijk te maken. Nu tijdens de tweede lockdown zijn we in gesprek over welke maatregelen we kunnen treffen om de ondernemers te steunen en soms letterlijk en figuurlijk ruimte te bieden.

Economie en arbeidsmarkt

  • Door de inzet van de bedrijfscontactfunctionaris en relatiemanagement weten we wat er speelt bij de Zutphense bedrijven en ondernemers. We werken daarbij nauw samen met de bedrijvenkring Zutphen, binnenstadsmanagement en Stichting Zutphen Promotie.
  • De industriehaven moet bijdragen aan behoud en groei van ondernemers die gebruik (gaan) maken van de haven. Met een businesscase brengen we de economische haalbaarheid van het wel of niet uitdiepen van de industriehaven in beeld. We trekken in dit proces en in de lobby richting provincie en Brussel samen op met de gemeenten Deventer, Lochem en het bestuur van de bedrijvenkring. Op dit proces is echter veel vertraging door corona en doordat ondernemers niet alle informatie beschikbaar stellen ten behoeve van een sluitende businesscase.
  • Bij de opzet van een smartgrid (voorheen microgrid) faciliteren we de ondernemers die een energienetwerk willen inrichten. We verbinden en benutten onze contacten voor externe financiering. We zijn nauw betrokken en hebben in 2020 de eerste stappen gezet: een voorlopig ontwerp is inmiddels gereed. Dit geldt ook voor het warmtenet. Zowel de ontwikkeling van een smartgrid als warmtenet zijn meerjarige trajecten, maar we zetten telkens stappen vooruit.  
  • De leegstand op de Mars is teruggelopen, een aantal grote panden (waaronder bijvoorbeeld Delta) is verkocht. Het Allianderpand is in december 2020 verkocht. De gronden op De Mars die eigendom zijn van de gemeente zijn voor een groot deel verkocht of onder optie.
  • Op basis van het Perspectief op De Mars werken we aan het versterken van de economische kracht van het bedrijventerrein. Hiervoor is een plan van aanpak opgesteld. Dit perspectief bespreken we in het voorjaar van 2021 verder met initiatiefnemers en de gemeenteraad. Via de regiodeal Cleantech Regio en Stichting Parkmanagement werken we aan een toekomstbestendig bedrijventerrein, onder andere door het versterken van parkmanagement.
  • In 2019 is het Regionaal Programma Werklocaties (RPW) vastgesteld. In 2020 is door de Cleantech Regio een actualisatie van het RPW opgesteld. We zetten de Mars hier op de kaart als hét voorbeeld voor circulaire bedrijvigheid.
  • Met het Cleantech Centre is eind 2019 de afspraak gemaakt dat zij voor 1 juli 2020 met een haalbaar plan over voortzetting komen zodat zij niet meer afhankelijk zijn van subsidies. Ondanks een verlenging van deze afspraak tot 31 december 2020 is dit hen niet gelukt. Daarom houdt het Cleantech Centre op te bestaan. De activiteiten en ook de naam worden grotendeels voortgezet door de huidige samenwerkingspartners van het Clean Tech Centrum.
  • Fase 1 van de Techniekfabriek, het realiseren van een plan voor de oprichting, is afgerond in april 2020. Tevens is besloten tot de verkoop van het pand Reesinkloods aan de initiatiefnemers van de Techniekfabriek. De partners komen in 2021 met een nadere uitwerking van de plannen.  
  • FactorWerk is het regionale arbeidsmarktplatform voor samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemers. Met ‘Perspectief Op Werk’ spelen we, samen met publieke en private partijen, in op de kansen voor kwetsbare doelgroepen op de arbeidsmarkt. Tevens maken we via FactorWerk afspraken met de provincie Gelderland over de coronaondersteuning op het gebied van scholing en werk naar werk trajecten.  Het gaat dan specifiek om banen in de kansrijke beroepen door:
    • in te zetten op werk-naar-werk trajecten door snelle en duurzame omscholing;
    • in te zetten op het beschikbaar maken en houden van stages en leerbanen.
      Het werk naar werk project is in het eerste kwartaal van 2021 operationeel.
  • In de Cleantech Regio hebben we als onderdeel van de Regiodeal met onderwijs, bedrijfsleven, vakbonden en de provincies Gelderland en Overijssel een start gemaakt met het Scholingsfonds. Dit fonds moet in maart 2021 operationeel zijn.

Binnenstad

  • Het grootste deel van 2020 stond in het teken van corona-gerelateerde maatregelen om ondernemers zoveel mogelijk te helpen, hoofdzakelijk in de periode juni-oktober. Deze maatregelen zijn in goed overleg met Stichting Binnenstadsmanagement Zutphen (BMZ) en Stichting  Zutphen Promotie (SZP) gerealiseerd en uitgevoerd:
    • Uitstel van betaling van gemeentelijke belastingen. Vanaf 1 september is de inning van gemeentelijke belastingen weer opgestart.
    • Onder de voorwaarde dat de kosten vergoed worden door het Rijk, wordt geen precario voor terrassen geïnd over de periode 1 maart 2020 tot en met 1 juni 2021.
    • Geen marktgeld voor marktondernemers die in verband met de coronacrisis niet op de markt konden staan.
    • Uitstel van betaling van ondernemers met een lening bij de gemeente.
    • Geen toeristenbelasting voor zorgmedewerkers van buiten Zutphen die in hotels overnachten.
    • Horecabedrijven mochten onder voorwaarden grotere terrassen exploiteren (coronaterrassen).
    • Tijdelijk nieuwe indeling zaterdagse warenmarkt om meer ruimte te creëren.
    • Tijdelijke afsluiting Lange Hofstraat en Groenmarkt.
    • Inrichten tijdelijke fietsparkeerplaatsen in nabijheid toegangswegen binnenstad.
    • 2 campagnes om lokale en regionale bezoekers naar de binnenstad te trekken (SZP).
    • Plaatsen van hartjes op de bestrating (BMZ & SZP).
    • Inzet van sfeerregelaars en nieuwe routes (BMZ & SZP).
  • Vanaf 2016 werkt gemeente Zutphen met focus aan een aantrekkelijke binnenstad. In 2018 is het programma aangepast op basis van de notitie ‘De binnenstad koerst naar 2022.’ De voortgang van uitvoering en nieuwe inzichten waren aanleiding om het programma in 2020 opnieuw te actualiseren. Kader hiervoor vormt het collegebesluit van 17 november-2020 over Krachtig Zutphen.
  • De consultatierondes voor de Koersnotitie Toerisme zijn vertraagd door de coronacrisis. Vlak vóór de coronacrisis heeft alleen een eerste consultatieronde plaatsgevonden. De volgende consultatierondes vinden plaats in 2021. Daarna wordt de Koersnotitie Toerisme in 2021 afgerond.
  • De stedelijke visie Vesting van de Toekomst is het kader waarmee we mogelijkheden benutten om onder andere de oude vestingzone in te zetten voor de ontwikkeling van groen en water, ruimtelijke kwaliteit, recreatie en klimaatadaptatie. De visie Vesting van de toekomst heeft de gemeente gemaakt samen met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, provincie Gelderland en het waterschap Rijn en IJssel. Samen met deze partners, inwoners en ondernemers wil de gemeente stap voor stap werken aan de ontwikkeling van de binnenstad. De visie ligt december 2020 ter inzage als onderdeel van de voorbereiding van een gemeenteraadsbesluit in 2021.
  • Op basis van de Mobiliteitsvisie Binnenstad, is in 2020 gewerkt aan een uitvoeringsplan voor fiets- en auto parkeren en voor laden en lossen.  Doel is dat uitvoeringsplan voor de zomer 2021 aan de Raad voor te leggen.
  • Voor de fluisterboten is een nieuwe opstapsteiger gemaakt en is gewerkt aan verfraaiing van de openbare ruimte in de nabije omgeving. Het verlichtingsplan is verder uitgevoerd. Zutphen heeft zich sterker geprofileerd als Hanzestad (in samenwerking met Hanzesteden Marketing) en als stad van kunst en cultuur. Onze VVV is omgebouwd tot een eigentijds inspiratiecentrum.
  • Er zijn cursussen georganiseerd voor ondernemers en eigenaren van monumenten. In samenwerking met Saxion Hogescholen, TU Delft UTwente en middelbare scholen werden weer mooie plannen en projecten gemaakt en uitgevoerd.
  • Samen met inwoners, ondernemers en eigenaren zijn er maatregelen in de Stationsstraat getroffen en plannen gemaakt voor de Schupstoel. We zijn partnerschappen aangegaan met Efforts en Hanzesteden.
  • In nauwe samenwerking met binnenstadsmanagement, Stichting Zutphen promotie en vastgoedeigenaren zijn plannen gemaakt voor de periode na de pandemie. De transformatie naar een centrum voor winkelen, ontmoeten, verblijven én wonen gaat zich daarmee sneller voltrekken. In het kader van de goede voorbereiding daarop hebben we eind 2020 bij de provincie subsidie aangevraagd voor: het “Intensiveren Centrummanagement” met als gewenst resultaat actueel inzicht in gebruik van commerciële panden om initiatieven te bevorderen en begeleiden. Ook is subsidie aangevraagd om te onderzoeken hoe de Zutphense binnenstad zich kan transformeren om blijvend aantrekkelijk te zijn voor bezoekers, bewoners en ondernemers.  

Rivier in de stad

  • In 2020 is de aanbesteding IJsselkade fase 2 gestart. Begin 2021 wordt deze afgerond, waarna  kan worden gestart met de uitvoering.  Met de exploitant  van het kaderestaurant zijn goede afspraken gemaakt die hebben geresulteerd in een overeenkomst. Na verkrijgen van vergunningen  kunnen zij starten met de bouw in 2021
  • Stichting Buurthuis de Hoven heeft meer tijd nodig voor de financiële uitwerking van het haalbaarheidsonderzoek. Hiervoor heeft de stichting uitstel tot het najaar 2021.
  • De uitwerking van de wandelroute in de Hoven is door stichting Landschapsbeheer samen met bewoners gestart.
  • Voor de aanleg van de groene dorpsrand bij de Teuge moeten we grond verwerven, de onderhandelingen met de grondeigenaar hierover lopen.

Klein Vaticaan

  • Het structuurbeeld wordt in april 2021 ter vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd. Het plan tot realisatie van een parochieel centrum op het kerkplein wordt gelijktijdig en in lijn met het structuurbeeld uitgewerkt, gericht op start van de bouw in 2021.
  • De Stichting ter ondersteuning van de vrije scholen Zutphen en omstreken is een eind op weg met de uitwerking van de plannen voor haar gebouwen en terreinen aan de Isendoornstraat. De verwachting is dat op korte termijn een verzoek om medewerking bij de gemeente wordt ingediend.
  • Als gemeente zelf onderzoeken wij de mogelijkheden voor herinvulling van het Baudartiusgebouw/de Baudartiuslocatie en de realisatie van enkele woningen op het kerkplein in samenhang met het daar te bouwen parochieel centrum. Ook gaan wij starten met het, samen met de bewoners van het gebied, uitwerken van plannen voor het verbeteren van het (vogel)park en de daar aanwezige vestingwerken en het herinrichten van de Isendoornstraat en een eerste deel van de Dieserstraat.

Belangrijke aandachtspunten bij dit alles zijn het treffen van klimaatadaptieve - en duurzaamheidsmaatregelen.

Noorderhaven

  • Eind 2020 is gestart met de oplevering van de 134 woningen en appartementen van Kade Noord.
  • Op dit moment worden 51 woningen en appartementen gebouwd aan de Knarrenhof. Komend voorjaar 2021 wordt gestart met de bouw van de 110 woningen van veld 15-16-17 en de 149 woningen van Kade Zuid. De realisatie van veld 21 (77 woningen en 80 appartementen) is in voorbereiding, waarbij de verkoop van de grondgebonden woningen eind 2020 jaar is gestart. Start bouw is nog niet gepland, maar voorzien voor eind 2021.
  • Het realiseren van het Waterplein is voorzien voor 2021, waardoor de Noorderhaven een extra verblijfsplek krijgt, die met warm weer extra aantrekkelijk is en zorgt voor de vermindering van hittestress.
  • De aanbesteding van het beheer van de Noorderhaven is voorbereid en wordt begin 2021 afgerond met een beheerder voor de komende 5 jaar.
  • De optimalisatie van de haven wordt uitgewerkt. Dit betekent dat het sanitairgebouw wordt geplaatst in de haven en dat er diverse werkzaamheden plaats gaan vinden aan de loopbruggen. De voorbereiding van deze werkzaamheden is opgestart. Uitvoering is voorzien voor het 2e en 3e kwartaal van 2021.

Vispoortplein

  • Op 8 juni 2020 heeft de raad twee moties aangenomen ten aanzien van behoud van de oude meisjesvakschool. Concreet vraagt de raad aan het college om opnieuw te kijken naar de stedenbouwkundige randvoorwaarden. De Erfgoedadviesraad heeft hier een adviserende rol.
  • In november 2020 heeft de Erfgoedadviesraad een advies uitgebracht. Vervolgens zijn de stedenbouwkundige randvoorwaarden van 2019 aangepast. Het college heeft de aangepaste stedenbouwkundige randvoorwaarden op 15 december 2020 vastgesteld en het Instellingsbesluit Kwaliteitsteam Vispoortplein 16 ingetrokken. Het collegebesluit is behandeld in het Forum van 9 februari 2021. Het Forum heeft zich positief uitgesproken over de besluitvorming en het proces.
  • De planning voor 2021 is afhankelijk van wat de eigenaar/ontwikkelaar gaat doen.

Erfgoed

  • Corona had gevolgen voor de uitvoering van de plannen voor toegankelijk erfgoed. De openstellingen zijn tot 1 juli 2020 opgeschort. Het communicatieplan is aangepast en geplande bijeenkomsten als het middeleeuwensymposium, de erfgoedweek voor het VO, de netwerkbijeenkomst en de bijeenkomsten en lezingen in het kader van het themajaar 75 jaar bevrijding gemeente Zutphen zijn geannuleerd. De evenementen rondom erfgoed in de tweede helft van het jaar zoals de Open Monumentendagen, de Archeologiedagen Zutphen en andere bijeenkomsten zijn eveneens geannuleerd. De (financiële) gevolgen van de coronacrisis voor de grote erfgoedinstellingen zoals de Walburgiskerk, Erve Eme en de Musea Zutphen zijn aanzienlijk.
  • Het college heeft in 2020 meer vorm en inhoud gegeven aan de ambities voor erfgoed en de rol van het Erfgoedcentrum Zutphen, waarin de teams Monumenten, Archeologie en Regionaal Archief als netwerk samenwerken met erfgoedpartners in de stad zoals de Musea Zutphen. In maart heeft het college hiertoe het uitvoeringsprogramma Erfgoed 2020-2023 vastgesteld. Dit besluit is gekoppeld aan een structurele bezuiniging van 20% op het budget toegankelijk erfgoed.
  • Vanwege de spoor 4 bezuinigingen is het plan voor de kapconstructie van de Broederenkerk opnieuw stilgelegd.
  • De structurele openstelling van de Elisabethkapel met de Musea Zutphen bleek voor de Stichting Musea Zutphen te risicovol. D e gemeentelijke collectie religieus erfgoed is daarom in de bestaande tentoonstelling van de musea in het Hof van Heeckeren verweven.
  • Met Stichting Gilde Zutphen werd een meerjarige overeenkomst opgesteld voor de openstelling van het gemeentelijke erfgoed.
  • De Wijnhuistoren is beperkt opengesteld (±500 bezoekers) en de Bourgonjetoren (±500 bezoekers) is na de restauratie ook voor het eerst voor toeristen toegankelijk gemaakt.
  • De voorbereiding van de verbouwing van de Bourgonjetoren tot Hanzebelevingscentrum en de vernieuwing van de toeristische informatievoorziening in de stad is afgerond en klaar voor de vergunningaanvraag en fondsenwerving.
  • Het Regionaal Archief Zutphen, de archeologische dienst en monumentenzorg kunnen, onder andere door de jarenlange inzet op digitalisering, de dienstverlening goed blijven uitvoeren. Ook in 2020 zijn hierin grote stappen gezet.
  • Het uitvoeringsprogramma voor erfgoed voorziet in een meer structurele rol voor de private erfgoedpartijen in Zutphen in onze regionale uitstraling. Met Stichting Erve Eme is een project ontwikkeld om de regionale publieksarcheologie uit te voeren. Hiervoor is een samenwerking ontstaan met het landelijk initiatief St. Archeohotspot, Stichting Erfgoed Gelderland, Stichting Musea Zutphen en de gemeentelijke erfgoedpartners van het Erfgoedcentrum.
  • Op dezelfde wijze is met Stichting Muzehof, Stichting Musea Zutphen, Stichting Museum Staal en gemeente Lochem gewerkt aan een set van expositie meubels voor Zutphen (en Lochem). Deze expositiemeubels worden beheerd door het Erfgoedcentrum en kunnen door stichtingen en verenigingen worden gebruikt om erfgoedthema’s op een mooie wijze op nieuwe locaties te laten zien. Die locaties zijn gericht op participatie met voor ons nieuwe doelgroepen zoals scholen maar ook verpleeghuizen. Zo kan erfgoed ook een grotere rol in welzijn en educatie spelen en krijgen externe partners daarin een meer structurele rol.
  • Het erfgoededucatieproject is verder ontwikkeld met de Muzehof en nadert voltooiing.
  • Het project ‘Hoogstambrigade Groen Erfgoed’ met Landschap Gelderland is succesvol afgerond. Zutphen heeft nu 2 eigen snoeibrigades die geheel vrijwillig aan het werk zijn op plekken als de Bleek en de stadsboomgaard. Deze groenparticipatie wordt blijvend ondersteund door St. Landschap Gelderland.
  • Voor het in het erfgoedprogramma opgenomen ‘loket voor verduurzaming van monumenten’ is in 2020 een project gestart en gekoppeld aan een actieplan voor de uitvoering van de collegeambitie voor verduurzaming van erfgoed. Dit plan bevat concrete acties en stappen om eigenaren van erfgoed in de binnenstad te stimuleren verduurzaming op te pakken.
  • In samenwerking met de TU Delft en de provincie Gelderland zou in het najaar een routekaart verduurzaming worden onderzocht. Dit is vanwege de coronacrisis doorgeschoven naar 2021. De ontwikkeling van een erfgoeddeal voor het Klein Vaticaan is eveneens door corona vertraagd naar 2021.

Themajaar 75 jaar bevrijding gemeente Zutphen

  • Na 1 juli is de openstelling van de Burgerzaal opgestart en is de tentoonstelling ‘Wij zijn vrij’ gerealiseerd. Er kwamen in totaal ± 12.500 bezoekers, waarvan de helft voor de tentoonstelling.
  • Op het ’s Gravenhof is een buitenopstelling met grote borden geplaatst. Zo is er in onze gemeente toch op mooie manier stilgestaan bij 75 jaar bevrijding.
  • Naast exposities in Burgerzaal, Musea Zutphen en de Walburgiskerk werd met vele partners gewerkt aan publicatie van de volgende boeken:
    • Een Zutphens oorlogsdagboek, Piet Dullaert
    • Wij zijn Vrij, Menno Tamminga door de Historische Vereniging Zutphen
    • maar ook webtentoonstellingen, carillonbespelingen, wekelijkse aandacht in Contact Zutphen Warnsveld, klokkenluiden, aandacht op social media, een speciale deel op www.zutphen.nl , enzovoorts.

Cultuur

  • De coronacrisis heeft hard toegeslagen in de cultuursector. Vanaf 15 maart was de capaciteit van theater-, concert- en filmzalen afwisselend slechts voor 25% of helemaal niet te gebruiken. Ook musea konden slecht een klein aantal bezoekers toelaten of moesten helemaal sluiten. Dansscholen moesten hun lessen staken of konden gedurende korte periodes hun lessen geven in de buitenlucht. De bibliotheek heeft nog relatief veel lezers kunnen bedienen via online reserveringen met een afhaalsysteem en bezorgdiensten.
  • Veel voorstellingen waarvoor subsidie is verleend zijn uitgesteld. Een aantal voorstellingen en concerten is toch gerealiseerd, zij het met maximaal 30 bezoekers of minder, al naar gelang de grootte van de zaal. In 2020 is geen subsidie teruggevorderd. In 2021 wordt per verleende subsidie besloten of dat alsnog wordt gedaan.
  • Individuele kunstenaars, theatermakers, vrije producenten kwamen zonder inkomsten te zitten en zijn daarvoor slechts in zeer beperkte mate gecompenseerd.
  • Als gevolg van de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus is over de hele linie sprake van grote omzetdalingen. De jaarrekeningen over 2020 gaan uitsluitsel geven over de werkelijke impact van de coronacrisis op de financiële situatie van de culturele basisinstellingen. Zij hebben in de loop van 2020 zoveel als mogelijk gebruik gemaakt van de diverse (generieke) regelingen ter compensatie van de coronaschade. Het college heeft voor de periode medio maart tot en met mei uitstel verleend voor het betalen van huur voor gemeentelijk vastgoed en/of gemeentelijke belastingen. De subsidies voor de basisinstellingen zijn conform de daarvoor in de begroting opgenomen bedragen uitbetaald.
  • In 2020 en 2021 heeft de gemeente Zutphen van het rijk € 900.600 ontvangen voor ondersteuning van de lokale culturele infrastructuur. Dit bedrag wordt ingezet voor (gedeeltelijke) compensatie van kosten die zijn gemaakt en tekorten die zijn ontstaan als gevolg van de coronacrisis. Voor de verdeling van dit bedrag wordt een tijdelijke subsidieregeling opengesteld. De provincie Gelderland heeft een subsidieaanvraag van € 100.000 voor theater Hanzehof gehonoreerd.
  • Het spreekt voor zich dat de basisinstellingen niet in staat zijn geweest de prestaties te leveren die met hen zijn overeengekomen. In de beoordeling van die prestaties wordt daarmee rekening gehouden.
  • Van de door de raad beschikbare investeringsbijdrage voor groot onderhoud aan de Hanzehof was in 2020 nog € 590.000 beschikbaar. In 2020 is daarvan € 400.000 overgemaakt aan Hanzehof voor het plegen van onderhoud en het aanbrengen van noodzakelijke aanpassingen aan het gebouw. Met Hanzehof is overeengekomen dat het resterende bedrag van  € 190.000 op de rekening van de gemeente blijft staan. Noodzakelijk onderhoud ten laste van dat budget wordt uitgevoerd onder regie van de gemeente.
  • Het budget voor Kunst in de openbare ruimte is gebruikt voor een nieuwe sokkel voor het beeld van Maïté Duval in de Frans Halslaan, stichting Stolpersteine, het beschilderen van het gemaal in de Tichelbeeksewaard, het lichtmonument Levenslicht in de Walburgiskerk, het terugplaatsen van het kunstwerk van Marius van Beek (voorheen op de Overwelving, nu op het Grote Bolwerck, Noorderhaven) en onderhoud/restauratie van het Gideonmonument.
  • De stichtingen Cellofestival en Cello Academie zijn gefuseerd. De fusieorganisatie gaat met een nieuw bestuur door onder de naam Cellowercken. In samenwerking met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, afdeling conservatorium, is een pilot gestart. Een deel van het curriculum van de opleidingen cello en compositie wordt georganiseerd in Dat Bolwerck. Op termijn zal mogelijk ook het Koninklijk Conservatorium Den Haag hierin participeren.
  • In de zoektocht naar mogelijkheden voor een duurzame exploitatie van Theater Hanzehof is ook een vorm van publiek-private samenwerking onderzocht. Dat blijkt vooralsnog geen oplossing te kunnen bieden. Vooral als gevolg van de coronacrisis is er bij private ondernemingen weinig bereidheid een dergelijk avontuur aan te gaan. Mede om de theaterorganisatie te ontlasten van het beheer en onderhoud van het gebouw heeft het college het principebesluit genomen het eigendom van het vastgoed over te nemen van de stichting. Hierdoor kan de theaterorganisatie zich richten op haar core business, heeft de gemeente zeggenschap over de ‘invulling’ van het pand en worden de geldstromen transparant. Ontvlechting van het beheer van de Hanzehal uit de theaterorganisatie maakt hiervan onderdeel uit. Theater Hanzehof en Schouwburg Lochem zijn een nauwe samenwerking aangegaan om beide relatief kleine, en daardoor kwetsbare organisaties te versterken. Door gericht doelgroepenonderzoek is profilering mogelijk van de onderscheiden zalen (Buitensociëteit, Theater Hanzehof en Schouwburg Lochem), waardoor het aanbod beter kan worden afgestemd op het lokale publiek.
Deze pagina is gebouwd op 06/28/2021 09:41:32 met de export van 06/28/2021 09:29:21